Cytrynowa babka z makiem

Cytrynowa babka z makiem

Zdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealna do filiżanki herbaty lub popołudniowej kawy. Intensywna w smaku, wilgotna- naprawdę pyszna babka o aromacie cytryny, z miło chrupiącymi między zębami ziarenkami maku.

Zdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na klasyczną formę „z kominkiem”, ja jednak użyłam małych foremek i upiekłam 2 mini babki. Tak dla zabawy ;)

Zdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch wystarczy oprószyć cukrem pudrem, można jednak przyrządzić tez lukier na bazie soku z cytryny lub limonki, żeby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowe nuty placka.

Zdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę nasmaruj masłem i obsyp wnętrze mąką (najbardziej lubię używać do tego krupczatki).

Masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wbijaj po 1 jajku. Wmieszaj śmietanę.

Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodawaj na zmianę z mlekiem do ciasta. Dodaj mak i skórkę, krótko wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki, piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do "suchego patyczka".

Przed wyjęciem z foremki lekko ostudź.

Kategorie przepisów