Cytrynowa babka jogurtowa

Cytrynowa babka jogurtowa

Zdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie aromatyczne i wilgotne ciasta to mój ulubiony dodatek do przedpołudniowej kawy! Zwykle upieczone z dodatkiem oleju, który sprawia, że długo pozostaje świeża. Wersja ze skórką cytrynową jest moją ulubioną!

Zdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie klasyczną foremkę- keksówkę ciasta. Do jego upieczenia wykorzystałam także jogurt, który doskonale sprawdza się w przypadku tego typu ciast. Dodatkowo to ciasto „bez miksera” do jego przygotowania wystarczy miska i łyżka :)

Zdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie to ciasto upiec z dodatkiem pomarańczy, też będzie pyszne!

Zdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowa babka jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej- jogurt, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj.

Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj.

Masę przelej do foremki ("korytka") wyłożonego papierem do pieczenia lub nasmarowanego masłem i obsypanego mąką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. piecz ok. 45-50 minut.

Przed podaniem obsyp cukrem pudrem lub oblej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Kategorie przepisów