Cytrynowa babka jogurtowa
Takie aromatyczne i wilgotne ciasta to mój ulubiony dodatek do przedpołudniowej kawy! Zwykle upieczone z dodatkiem oleju, który sprawia, że długo pozostaje świeża. Wersja ze skórką cytrynową jest moją ulubioną!
Z podanych proporcji przygotujecie klasyczną foremkę- keksówkę ciasta. Do jego upieczenia wykorzystałam także jogurt, który doskonale sprawdza się w przypadku tego typu ciast. Dodatkowo to ciasto „bez miksera” do jego przygotowania wystarczy miska i łyżka :)
Możecie to ciasto upiec z dodatkiem pomarańczy, też będzie pyszne!
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jogurt grecki - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- skórka otarta z cytryny - 2 łyżeczki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- olej - 1/2 szklanki
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej- jogurt, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj.
Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj.
Masę przelej do foremki ("korytka") wyłożonego papierem do pieczenia lub nasmarowanego masłem i obsypanego mąką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. piecz ok. 45-50 minut.
Przed podaniem obsyp cukrem pudrem lub oblej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.