Cytruski - kruche ciasteczka cytrynowe
Za oknem zamiast fantastycznej wiosny mamy pomieszanie jesieni z zimą!
Nie lubię tego i z utęsknieniem czekam na prawdziwą wiosnę, bo ja jak tylko widzę tą zieleniącą się trawę i promienie słońca, to odrazu budzę się do życia!
By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka!
Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku!
Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 25-30 sztuk)
CIASTO:
* mąka pszenna – 300 g
* masło – 200 g
* cukier puder – 8 łyżek
* żółtko – 2 szt
* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka
* skórka cytrynowa – 1 czubata łyżka
* sok cytrynowy – 1 łyżeczka
LUKIER :
* cukier puder – 4 łyżki
* sok cytrynowy – ok. 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną.
Dodajemy sok oraz skórkę cytrynową.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ozdobne słoneczka ( ja użyłam do tego foremek na tartaletki ).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok.12-15 minut.
LUKIER:
Cukier puder zalewamy odrobiną! wrzątku, dodajemy sok cytrynowy i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i odrobiną cytrynki.
Pycha!
Inne ciasteczka dostępne na blogu: