Cynamonowy małpi chleb
Małpi chleb marzył mi się od dawna. Właściwie od czasu kiedy pierwszy raz zobaczyłam go gdzieś w internecie, kilka lat temu, już wiedziałam, że po prostu MUSZĘ go zrobić.
Nie wiem co ma wspólnego z małpą i w tej kwestii nie pomogła mi nawet wszechwiedząca Wikipedia, ale jego nazwa jest dla mnie tak intrygująca jak sam sposób wykonania. Małpi chleb robi się bowiem w sposób, który może zabiera nam trochę więcej czasu, ale daje też dużo więcej radości. Z tradycyjnego chlebowego ciasta formujemy małe kuleczki, które później sklejamy jedna przy drugiej, aby z kulek powstał cały bochenek. Dzięki takiej formie możemy też bardziej „napakować” chleb smakiem, obtaczając każdą kulkę w wymarzonej masie.
Ja jako wielka fanka szwedzkich bułeczek cynamonowych nie mogłam sobie odmówić zrobienia mojego pierwszego małpiego chleba w przypominającym je smaku. Prawdę mówiąc cynamonowe ciasta, chleby i bułeczki często lądują na moim stole, gdyż sam zapach tej przyprawy, którym wypełnia się dom podczas pieczenia potrafiłby mnie wyciągnąć z najgłębszej depresji.
Tradycyjnie, amerykańskie przypisy zakładają, że małpi chleb robi się w okrągłej formie, z dziurką w środku, ale ja dla mojego chleba wybrałam wersję prostokątną.
A gdy chleb się upiecze pozostaje nam tylko cieszyć się nim na przykład na śniadanie, odrywając po kawałku i popijając kawą.
Print Cynamonowy małpi chleb Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 50 mins Porcje: 1 Ingredients- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżeczek cukru
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Na cynamonową masę:
- 50 g miękkiego masła
- 30 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję odchodzącą od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną lekko mąką stolnicę i uformuj z niego długi rulon.
- Rulon pokrój na 30 równych części. Z każdej części uformuj kulkę.
- W miseczce połącz składniki na cynamonową masę i dobrze wymieszaj.
- Zanurzaj w masie każdą kuleczkę i rozsmaruj ją po całej powierzchni każdej kulki.
- Kulki wysmarowane masą układaj w wyłożonej papierem do pieczenia formie jedna obok drugiej. Następnie układaj na nich drugą warstwę kulek. Całość przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz chleb przez ok 35 min aż zbrązowieje.