Cynamonowo-pomarańczowa chałka
Jakie pieczywo wybieracie na świąteczne śniadanie? Oprócz chleba na zakwasie z żurawiną lubię jak na świątecznym stole znajduje się też chałka. A ta jest wyjątkowa, bo pachnie pomarańczami i cynamonem.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniego mleka - 250 ml
- zimnego masła - 50 g
- cukru trzcinowego - 70 g
- zimnego masła - 50 g
- miękkiego masła + 3 łyżki cukru trzcinowego + łyżeczka cynamonu + skórka z pomarańczy + sok z 1/2 pomarańczy (masło cynamonowo-pomarańczowe) - 100 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż składniki ciasta połączą się w kulę.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Miękkie masło łączymy z cynamonem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy, ucieramy widelcem.
Prostokąt z ciasta smarujemy masłem (odkładamy łyżkę na potem), zostawiamy ramkę z ciasta pustą. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę.
4. Roladę przecinamy na 3 równe pasma, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Zaplatamy warkocz na chałkę.
5. Tak uformowaną chałkę zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę z wierzchu smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, studzimy na kratce.