Cynamonowe poduchy z jabłkami
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- * mąka pszenna - 100 g
- * mąka krupczatka - 100 g
- * masło - 100 g
- * cukier puder - 50 gr
- * duże żółtko - 1 szt
- * śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
- * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
- DODATKOWO :
- * jabłka - ok. 500 g
- * cynamon - do smaku
- * cukier - do smaku
Jesień i zima obfituje w przepyszne jabłka , z których robimy nie tylko wspaniałe szarlotki , ale też musy czy dodatki do deserów.
Uprażonymi często nadziewam naleśniki albo ciasteczka.
Zamiast kupować na mieście kaloryczne drożdżówki czy też cukierniane ciastka śmiało możemy w błyskawiczny sposób przyrządzić taką przekąskę w domu.
Kruche poduchy wypełnione po brzegi jabłkowym musem z odrobiną cynamonu smakują zarówno na zimno , jak i wyciągnięte prosto z piekarnika!
A zapach jeszcze przez długie godziny unosi się w całym domu!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy cukier i cynamon – ich ilość zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań.
Dusimy do momentu aż z jabłek zrobi się mus.
Odstawiamy do ostudzenia.
Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.
Mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Po tych czasie rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy.
Wycinamy kwadraty – ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć ciastka.
Na środku każdego kładziemy łyżkę ( albo i więcej ) musi jabłkowego.
Delikatnie zamykamy przeciwległe boki do środka tworząc poduchy.
Środek „sklejamy” smarując odrobiną białka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Smacznego!