Cynamonowa czekolada na gorąco

Cynamonowa czekolada na gorąco

Nie lubię tego czasu kiedy w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu grzewczego trzeba się  grubo ubierać. Zimne wieczory powodują, że człowiek najchętniej nie wychodziłby spod koca. No chyba, że do kuchni po gorącą czekoladę, która z pewnością umili taki chłodny wieczór. Cynamonowa nuta przyjemnie łaskocze podniebienia, można ją zastąpić kardamonem, imbirem czy tym co kto lubi.

Zdjęcie - Cynamonowa czekolada na gorąco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 350 ml  mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1-2 łyżki cukru

W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietanką, dodać korę cynamonową. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka, zdjąć z ognia i mieszać , aż czekoalda się rozpuści. Wyjąć korę i przelać do filiżanek.

Smacznego:)

Kategorie przepisów