Cynamonowa czekolada na gorąco
Nie lubię tego czasu kiedy w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu grzewczego trzeba się grubo ubierać. Zimne wieczory powodują, że człowiek najchętniej nie wychodziłby spod koca. No chyba, że do kuchni po gorącą czekoladę, która z pewnością umili taki chłodny wieczór. Cynamonowa nuta przyjemnie łaskocze podniebienia, można ją zastąpić kardamonem, imbirem czy tym co kto lubi.
Składniki:
- 350 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1-2 łyżki cukru
W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietanką, dodać korę cynamonową. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka, zdjąć z ognia i mieszać , aż czekoalda się rozpuści. Wyjąć korę i przelać do filiżanek.
Smacznego:)