Curry

Curry

Cieszę się, że wiosna wybuchła zielenią. :-)

To pyszne, pikantne kiełbaski, które kupuję, gdy chcę zrobić np. paellę albo curry:

Zdjęcie - Curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Curry

20 dag pikantnych kiełbasek

1/2 kg mielonej wołowiny

opakowanie pulpy pomidorowej Valfrutta

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 marchewka

sól, pieprz

2 łyżki balsamico

1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

kilka zmiażdzonych goździków

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki mielonej kolendry

pół łyżeczki mielonego kardamonu

pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

starta gałka muszkatołowa

2 łyżeczki pasty chilli

świeże zioła (natka, bazylia l. inne)

puszka kukurydzy

 

mała puszka groszku

mała puszka czerwonej fasoli

dojrzały owoc awokado

ryż Gallo

ser Pecorino Romano do posypania

Cebule i czosnek drobno siekam. Podsmażam w garnku, na oliwie. Wsypuję pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażę. Dodaję pulpę pomidorową, przyprawy, balsamico, sos sojowy. Podgrzewam do zawrzenia. Wsypuję posiekane zioła, mieszam. Wyłączam ogień pod garnkiem.

Na dużej patelni, na oliwie, posmażam pokrojone kiełbaski, następnie mielone mięso. Po dokładnym przesmażeniu, dodaję warzywa z puszek, pokrojone awokado, pastę chilli i sos pomidorowy. Gotuję wszystko razem przez ok. 15-20 minut. Podaję z ryżem posypane świeżo startym serem.

Zdjęcie - Curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów