Curry
Cieszę się, że wiosna wybuchła zielenią. :-)
To pyszne, pikantne kiełbaski, które kupuję, gdy chcę zrobić np. paellę albo curry:
Curry
20 dag pikantnych kiełbasek
1/2 kg mielonej wołowiny
opakowanie pulpy pomidorowej Valfrutta
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
sól, pieprz
2 łyżki balsamico
1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
kilka zmiażdzonych goździków
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
starta gałka muszkatołowa
2 łyżeczki pasty chilli
świeże zioła (natka, bazylia l. inne)
puszka kukurydzy
mała puszka groszku
mała puszka czerwonej fasoli
dojrzały owoc awokado
ryż Gallo
ser Pecorino Romano do posypania
Cebule i czosnek drobno siekam. Podsmażam w garnku, na oliwie. Wsypuję pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażę. Dodaję pulpę pomidorową, przyprawy, balsamico, sos sojowy. Podgrzewam do zawrzenia. Wsypuję posiekane zioła, mieszam. Wyłączam ogień pod garnkiem.
Na dużej patelni, na oliwie, posmażam pokrojone kiełbaski, następnie mielone mięso. Po dokładnym przesmażeniu, dodaję warzywa z puszek, pokrojone awokado, pastę chilli i sos pomidorowy. Gotuję wszystko razem przez ok. 15-20 minut. Podaję z ryżem posypane świeżo startym serem.