Curd z różowego grapefruita
Mój mąż uwielbia curd. Jakikolwiek bym nie zrobiła.
Poprosił mnie o tartę z lemon curd, ale bardzo nie chciało mi się robić cytrynowego. Lubię robić ciągle coś nowego, nie lubię powtórek ( tzn. lubię ale nie tak często ;) )
Curd z grapefruita
sok z grapefruita
150 gram cukru
2 jaja ekologiczne
2 żółtka
100 gram masła pociętego w kostkę
Wyciśnij sok z grapefruita. Odcedź przez sitko ( mój sok miał mnóstwo maleńkich pestek)
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier.
Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok i masło. Mieszaj, aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając.
Odstaw do wystygnięcia.
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch".
Powstał przepiękny łososiowy kolor
Nie użyłam skórki obawiając się jej smaku. Nie chciałam ryzykować.