Cukinie z kozim serem
Przepis podpatrzyłam tu. Trochę go zmieniłam ale tylko trochę. Poza tym to naprawdę obłędne danie.
dwie nieduże cukinie
ser kozi albo owczy - ja kupiłam owczy ser bułgarski szopski - bardzo słony
cebula i czosnek
sol i pieprz
mięta - ok. garści świeżych listków - ale robiłam też z suszona miętą dobrej jakości - trzeba znaleźć aromatyczną, marokańską o dużych liściach
mielony kminek (łyżeczka) i zioła prowansalskie (łyżeczka)
oliwa
Cukinie trzeba umyć, odciąć twardy koniec i przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wydłubać miąższ, który siekamy i dorzucamy do zmiażdżonego czosnku i posiekanej cebulki - całość dusimy ok 5 minut na rozgrzanej oliwie. Pod koniec trzeba dodać ziół prowansalskich - no i sól i pieprz do smaku.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem i w żaroodpornym naczyniu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
W tym czasie można sie zabrać za ser: posiekaną mięte, ser i kminek oraz oliwę trzeba dokładnie wymieszać. Dosolić (jeśli ser nie jest słony) i dodać szczyptę pieprzu. Ser można położyć na cukinii dopiero jak przestygnie - trzeba odczekać ok 5 minut od wyjęcia jej z pieca.
To wszystko. Gotowe.