Cukinia faszerowana kukurydzą
Lekko, wczesnojesiennie, wegetariańsko.
Bardzo łatwy w wykonaniu obiad dla każdego, kto chciałby odpocząć od mięsa ;)
Przepis znalazłam w książeczce „Przepisy czytelników: Jesień” i nieco go zmodyfikowałam.
CUKINIA FASZEROWANA KUKURYDZĄ
(na 4 porcje)
2 średnie lub 4 małe cukinie,
1 puszka kukurydzy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki oliwy,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
2 pomidory,
100g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz
Cukinie przekroić na połówki, z każdej wydrążyć nasiona. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodając posiekany czosnek. Kukurydzę osączyć, dodać jajko (surowe, oczywiście), mleko, drobno pokrojone pomidory (sam miąższ, bez skórki i wodnistych pestek), cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem i posypać serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno wylewając niewielką ilość wody (do 0,5 cm wysokości). Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Bardzo łatwy w wykonaniu obiad dla każdego, kto chciałby odpocząć od mięsa ;)
Przepis znalazłam w książeczce „Przepisy czytelników: Jesień” i nieco go zmodyfikowałam.
CUKINIA FASZEROWANA KUKURYDZĄ
(na 4 porcje)
2 średnie lub 4 małe cukinie,
1 puszka kukurydzy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki oliwy,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
2 pomidory,
100g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz
Cukinie przekroić na połówki, z każdej wydrążyć nasiona. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodając posiekany czosnek. Kukurydzę osączyć, dodać jajko (surowe, oczywiście), mleko, drobno pokrojone pomidory (sam miąższ, bez skórki i wodnistych pestek), cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem i posypać serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno wylewając niewielką ilość wody (do 0,5 cm wysokości). Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.