Cukier waniliowy
W banalnie prosty sposób, można się cieszyć, domowym, nieziemsko pachnącym, o niebo lepszym pod każdym względem - cukrem waniliowym, którego tak często używamy w kuchni, do wszelkich, słodkich wypieków, mas i deserów.
Domowy cukier waniliowy, ma niesamowity zapach i aromat.
Nie da się go porównać z kupnym cukrem wanilinowym, który proponują nam sprzedawcy.
Czysty cukier i wanilia, bez zbędnej chemii i polepszaczy.
Ot, to cała filozofia;)
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier przesypać do pojemnika/słoika.
Laskę wanilii rozkroić, nożykiem wyskrobać nasionka.
Połączyć z cukrem.
Pustą laskę wanilii pokroić na kilka mniejszych kawałków, również zakopać ją w cukrze.
Pojemnik/słoik szczelnie zamknąć.
Tak powstały cukier waniliowy odstawić na okres ok. 1-2 tygodnie (po 1 tygodniu cukier nadaje się już do użytku).
Im dłużej pojemnik/słoik pozostanie zamknięty, tym cukier będzie bardziej aromatyczny.