Cukier waniliowy
 
             
 
 
 W banalnie prosty sposób, można się cieszyć, domowym, nieziemsko pachnącym, o niebo lepszym pod każdym względem - cukrem waniliowym, którego tak często używamy w kuchni, do wszelkich, słodkich wypieków, mas i deserów.
 
 Domowy cukier waniliowy, ma niesamowity zapach i aromat. 
 Nie da się go porównać z kupnym cukrem wanilinowym, który proponują nam sprzedawcy. 
 
 Czysty cukier i wanilia, bez zbędnej chemii i polepszaczy.
 Ot, to cała filozofia;) 
 
 Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier przesypać do pojemnika/słoika.
 Laskę wanilii rozkroić, nożykiem wyskrobać nasionka.
 Połączyć z cukrem. 
 Pustą laskę wanilii pokroić na kilka mniejszych kawałków, również zakopać ją w cukrze.
 Pojemnik/słoik szczelnie zamknąć.
 Tak powstały cukier waniliowy odstawić na okres ok. 1-2 tygodnie (po 1 tygodniu cukier nadaje się już do użytku). 
 Im dłużej pojemnik/słoik pozostanie zamknięty, tym cukier będzie bardziej aromatyczny.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
            