Crumpets- brytyjskie placuszki
Naprawdę lubię rozpocząć dzień czymś pysznym. Myślę, że wielu z Was też tak ma :) Dlatego często z samego rana smażę jakieś placuszki, nastawiam drożdżowe do wyrośnięcia, albo mieszam owsiankę pełną bakalii.
Dziś od rana poszłam w angielski klimat. To pierwsze crumpets w moim wykonaniu i przyznać muszę, że ich smak zadowolił mnie w 100% (choć wiem, że z wyglądu do ideału wprost z Pałacu Buckingham trochę im brakuje ;). To placuszki przygotowane na drożdżach i sodzie, pełne małych bąbelków powietrza. Są lekko słodko-słone, świetnie sprawdzą się więc z dowolnymi wręcz dodatkami. Ja postawiłam na masło i syrop z agawy, ale już teraz kusi mnie zestaw: mocno wysmażony, chrupiący boczek z syropem klonowym. Może jutro?:)
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 12 placuszków. Przepis zaadaptowałam od Jamiego Olivera.
Składniki
- drożdże instant - 1 łyżka
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 1 łyżka
- mleko - 400 ml
- woda - 100 ml
- sól - 3/4 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
Letnie mleko połącz z woda, cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsyp mąkę, sodę, sól. Dolej mieszankę drożdży. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.
Placuszki smaż na małym ogniu, aż pojawią się na powierzchni ciasta wyraźne dziurki. Aby placuszki miały regularny kształt, używaj do smażenia metalowych okręgów (foremek do smażenia jajek lub wykrawania ciastek, lekko nasmarowanych od wewnątrz olejem). Przekładaj na drugą stronę i dosmaż tylko przez chwilę, żeby zbyt mocno się nie zarumieniły. Podawaj na ciepło np. z masłem i miodem.