Crumble z musli i imbirem
Crumble to taki typowy zimowy deser. Trochę owoców (mogą być przecież mrożone!), chrupiąca kruszonka i zapach cynamonu od razu roznosi się po całym domu!
To wersja super ekspresowa, kroję w kostkę jabłko, gruszkę, jakąś zapomnianą śliwkę, a posypkę przygotowuję na bazie musli, które zawsze mam w kuchennej szafce.
Skład różny, ale zawsze są płatki owsiane, jakieś ziarenka, suszone owoce. Do tego syrop klonowy, olej (lub roztopione masło) i gotowe! Najlepsze jedzone na ciepło, pamiętajcie!
Proporcje na 4 (ja swoje zapiekłam w filiżankach :)
Składniki- musli - 1 szklanka
- migdały - 1/3 szklanki (lub inne orzechy)
- olej - 2 łyżki (lub roztopione masło)
- syrop klonowy - 2 łyżki
- owoce - u mnie: 2 jabłka, gruszka, duża śliwka
- cukier - do smaku, ok. 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1/4 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- imbir - ok. 1 cm korzenia
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
- bita śmietanka - do podania
- sos - do podania (rozmrożone, zmiksowane z cukrem truskawki)
Owoce obierz, pokój w małą kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną i sokiem cytrynowym. Dodaj obrany, starty na tarce o małych oczkach imbir, wymieszaj. Przełóż do naczynek do zapiekania.
Musli połącz z pokrojonymi orzechami, olejem i syropem klonowym. Ułóż na wierzchu owoców. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 180 oC.
Podawaj na ciepło z porcją ubitej śmietanki i zmiksowanymi owocami np. truskawkami.