Crumble z musli i imbirem

Crumble z musli i imbirem

Crumble to taki typowy zimowy deser. Trochę owoców (mogą być przecież mrożone!), chrupiąca kruszonka i zapach cynamonu od razu roznosi się po całym domu!

Zdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To wersja super ekspresowa, kroję w kostkę jabłko, gruszkę, jakąś zapomnianą śliwkę, a posypkę przygotowuję na bazie musli, które zawsze mam w kuchennej szafce.

Zdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skład różny, ale zawsze są płatki owsiane, jakieś ziarenka, suszone owoce. Do tego syrop klonowy, olej (lub roztopione masło) i gotowe! Najlepsze jedzone na ciepło, pamiętajcie!

Zdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 (ja swoje zapiekłam w filiżankach :)

Zdjęcie - Crumble z musli i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Owoce obierz, pokój w małą kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną i sokiem cytrynowym. Dodaj obrany, starty na tarce o małych oczkach imbir, wymieszaj. Przełóż do naczynek do zapiekania.

Musli połącz z pokrojonymi orzechami, olejem i syropem klonowym. Ułóż na wierzchu owoców. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 180 oC.

Podawaj na ciepło z porcją ubitej śmietanki i zmiksowanymi owocami np. truskawkami.

Kategorie przepisów