Crostini z awokado
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Jeśli uwielbiacie delektować się śniadaniem polecam pyszne crostini, ze wspaniałą sałatką z awokado i czerwonej cebuli. Podstawą takiego śniadania jest opiekana bułka, może być bagietka i dojrzałe awokado. Całość jest tak genialnie skomponowana, że nie da się przestać na jednej czy dwóch kromce. Ale z drugiej strony po takim śniadaniu długo nie pomyślimy o obiedzie.
Składniki- awokado - 1 sztuka
- czerwona cebula - 1 sztuka
- papryczka chilli - 1/2 strąka
- czosnek - 2 ząbki
- bagietka - 1
- oliwa - 3 łyżki
- sok z limonki - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- natka pietruszki
Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Lekko skropić oliwą i ułożyć na patelni grillowej lub opiec w tosterze.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w krążki, papryczkę w cienkei plasterki, dodać do awokado.
Czosnek przecisnąć przez praskę do kubka, dodać oliwę, sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać dressing do sałatkia z awokado, delikatnie wymieszać.
Na opieczonych kromkach bagietki układać sałątkę z awokado, posypać posiekaną natką pietruszki, natychmiast podawać.
Smacznego:)