Crostata z marmoladą brzoskwiniową
Włoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata.
Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.
Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny /do smaku
oraz gęsta marmolada brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g
Wykonanie: -Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość ok.4-5 mm i uformować okrąg . - Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki. -Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub uformować ręką cienkie wałeczki. -Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą. -Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta. -Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.
Z podanych składników można upiec również mini crostaty: