Coq au vin
            
Kurczak w białym lub czerwonym winie po francusku. Danie pożywne, aromatyczne, niezwykle smaczne.

/źródło: Gotuję bo lubię/
Coq au vin
Składniki:
- 4 udka kurczaka
 - 150g bekonu w plasterkach
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 200g małych pieczarek
 - 1/2 szklanki białego wina
 - 2 szklanki wody
 - 300 ml kremówki
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
 - 2 łyzki oliwy
 - sól
 - pieprz
 - zioła prowansalskie
 
Udka przecinamy na pól, solimy i pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godz. Następnie obsmażamy je na masle z oliwą. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, a na tym samym tłuszczu obsmażamy bekon do chrupkości, a następnie posiekaną cebulę i czosnek Wszystko dodajemy do miesa (bez tłuszczu). Następnie zalewamy winem i gotujemy do chwili, aż wino się zredukuje. Dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. dodajemy pieczarki i gotujemy, aż mięso i grzyby będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, dodajemy drobno posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także śmietankę i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadającą nam gęstość.
Smacznego!