Coq au vin

Coq au  vin

Zdjęcie - Coq au  vin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w białym lub czerwonym winie po francusku. Danie pożywne, aromatyczne, niezwykle smaczne.

Zdjęcie - Coq au  vin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Gotuję bo lubię/

Coq au vin

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 150g bekonu w plasterkach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g małych pieczarek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki wody
  • 300 ml kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
  • 2 łyzki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 

Udka przecinamy na pól, solimy i pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godz. Następnie obsmażamy je na masle z oliwą. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, a na tym samym tłuszczu obsmażamy bekon do chrupkości, a następnie posiekaną cebulę i czosnek Wszystko dodajemy do miesa (bez tłuszczu). Następnie zalewamy winem i gotujemy do chwili, aż wino się zredukuje. Dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. dodajemy pieczarki i gotujemy, aż mięso i grzyby będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, dodajemy drobno posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także śmietankę  i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso  i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadającą nam gęstość.

Zdjęcie - Coq au  vin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Smacznego!

Kategorie przepisów