Coq au vin
Kurczak w białym lub czerwonym winie po francusku. Danie pożywne, aromatyczne, niezwykle smaczne.
/źródło: Gotuję bo lubię/
Coq au vin
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 150g bekonu w plasterkach
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200g małych pieczarek
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 szklanki wody
- 300 ml kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 łyzki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Udka przecinamy na pól, solimy i pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godz. Następnie obsmażamy je na masle z oliwą. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, a na tym samym tłuszczu obsmażamy bekon do chrupkości, a następnie posiekaną cebulę i czosnek Wszystko dodajemy do miesa (bez tłuszczu). Następnie zalewamy winem i gotujemy do chwili, aż wino się zredukuje. Dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. dodajemy pieczarki i gotujemy, aż mięso i grzyby będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, dodajemy drobno posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także śmietankę i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadającą nam gęstość.
Smacznego!