Comber z sarny po kapitańsku
Roast haunch of venison.
Składniki.
60 dag combra bez kości, 0,5 litra mleka, 100ml wina czerwonego, 5 dag śliwek suszonych, 2 dag rodzynek, 1łyżka smalcu, przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona,
Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.