Colcannon

Colcannon

To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne. I pomyśleć, że to tylko ziemniaki i kapusta. Idealne o tej porze roku kiedy stare ziemniaki już nie smakują tak dobrze a w sklepach pojawiła się młoda kapusta. Tak nam posmakowało to danie że w ciągu tygodnia robiłam je trzy razy.

Zdjęcie - Colcannon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g masła
  • 500 g kapusty
  • 100-150 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • posiekany koperek

Kapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g  masła, wrzucić poszatkowaną kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek wody i dusić ok. 5 min.

Ziemniaki ugotować. Gorące stłuc, dodać resztę masła, kapustę, mleko, pietruszkę. Wszystko dokładnie zmiażdżyć na gładką masę. Podawać posypane koperkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów