Co zrobić z chleba - pudding chlebowy z truskawkami
Co prawda Smakowity Chleb to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale uznałam, że znajdzie się na stronie miejsce na pewien cykl. Na pewno każdemu zdarzyło się kiedyś znaleźć w chlebaku czerstwe pieczywo, jeśli nie – to znaczy, że rodzina jest wyjątkowo liczna
Ja czasem mam ten problem i zawsze staram się z niego wyjść praktyczną drogą, gdyż nie ma gorszej rzeczy od wyrzucania chleba.
A z czerstwego pieczywa można wiele zrobić, poczynając od bułki tartej, po chłodnik chlebowy. Tym razem jednak zainspirowałam się sezonem truskawkowym i przygotowałam z bagietki (drugiej świeżości) pudding chlebowy.
Wyszedł z tego urodziwy i wyjątkowo smakowity deser truskawkowy. Polecam wypróbować przepis także z innymi owocami np. malinami, porzeczką, jagodami, czy zimą po prostu z bananem
Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 55 min. Składniki
- 300 g czerstwego, pszennego pieczywa
- 2 jajka
- 600 ml mleka
- 10 łyżeczek cukru (u mnie z wanilią)
- 300 g truskawek
- 2 łyżki masła
- Pieczywo kroimy w kostkę lub małe kromeczki.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.
- Mleko łączymy z jajkami i mieszamy dokładnie trzepaczką.
- Formę żaroodporną (średnica ok. 25 cm) smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwą kawałków pieczywa. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru, dekorujemy połową truskawek. Całość zalewamy połową mikstury (mleka z jajkiem).
- Tworzymy drugą warstwę, znów układając kawałki chleba, które posypujemy 4 łyżeczkami cukru i dekorujemy resztą truskawek. Z wierzchu polewamy resztą mleka z jajkiem i odstawiamy na 10-15 minut do nasączenia.
- Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Pudding można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów śmietankowych.