Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy

Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba każdemu kiedyś został w chlebaku suchy i czerstwy chleb lub bułki. Nie ma gorszej rzeczy niż brak szacunku do jedzenia, szczególnie chleba, dlatego w takich sytuacjach zawsze staram się znaleźć rozsądne i praktyczne rozwiązanie.

Z bułek można zrobić bułkę tartą, a czerstwy chleb można wykorzystać do zupy! Zimą zagęścić ją, aby stała się bardziej treściwa i sycąca, wiosną i latem przemycić do chłodnika. Namoczony chleb można zmiksować z pomidorami tworząc coś w rodzaju hiszpańskiej zupy gazpacho, ale można także zainspirować się bardziej polskimi smakami.

Ostatnio wykorzystywałam botwinkę do domowego chłodnika litewskiego i do chleba na zakwasie, dlatego postanowiłam zrobić tym razem inny chłodnik.

Delikatnie przesuszony chleb zmiksowałam z kefirem i jogurtem, dodałam posiekane ogórki kiszone, rzodkiewki i koperek. Doprawiłam młodym czosnkiem i wyszła z tego fantastyczna chłodna zupa.

Trzymam kciuki, aby w czerwcu przyszły pierwsze upały, wtedy przepis na pewno się przyda, prawda?

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co zrobić z chleba - chłodnik chlebowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Całkowity czas: 20 min. Porcje: 4-6 Składniki

  • 300 g pszennego chleba
  • 500 g kefiru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 papryczki chilli (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • Do podania
  • jajka ugotowane na twardo
Instrukcja
  1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy kefirem i jogurtem. Miksujemy blenderem na gładką, gęstą pastę.
  2. Przelewamy do dużej miski.
  3. Dodajemy posiekane w kostkę ogórki kiszone i rzodkiewki. Posiekany drobno koperek, szczypiorek, papryczkę chilli.
  4. Przyszły chłodnik przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy na zimno z ulubionymi dodatkami np. ogórkami kiszonymi, koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.
3.3.2998

Kategorie przepisów