Co zrobić z chleba – chłodnik chlebowy
Chyba każdemu kiedyś został w chlebaku suchy i czerstwy chleb lub bułki. Nie ma gorszej rzeczy niż brak szacunku do jedzenia, szczególnie chleba, dlatego w takich sytuacjach zawsze staram się znaleźć rozsądne i praktyczne rozwiązanie.
Z bułek można zrobić bułkę tartą, a czerstwy chleb można wykorzystać do zupy! Zimą zagęścić ją, aby stała się bardziej treściwa i sycąca, wiosną i latem przemycić do chłodnika. Namoczony chleb można zmiksować z pomidorami tworząc coś w rodzaju hiszpańskiej zupy gazpacho, ale można także zainspirować się bardziej polskimi smakami.
Ostatnio wykorzystywałam botwinkę do domowego chłodnika litewskiego i do chleba na zakwasie, dlatego postanowiłam zrobić tym razem inny chłodnik.
Delikatnie przesuszony chleb zmiksowałam z kefirem i jogurtem, dodałam posiekane ogórki kiszone, rzodkiewki i koperek. Doprawiłam młodym czosnkiem i wyszła z tego fantastyczna chłodna zupa.
Trzymam kciuki, aby w czerwcu przyszły pierwsze upały, wtedy przepis na pewno się przyda, prawda?
Co zrobić z chleba - chłodnik chlebowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Całkowity czas: 20 min. Porcje: 4-6 Składniki
- 300 g pszennego chleba
- 500 g kefiru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 ogórki kiszone
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 papryczki chilli (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- Do podania
- jajka ugotowane na twardo
- Chleb kroimy w kostkę, zalewamy kefirem i jogurtem. Miksujemy blenderem na gładką, gęstą pastę.
- Przelewamy do dużej miski.
- Dodajemy posiekane w kostkę ogórki kiszone i rzodkiewki. Posiekany drobno koperek, szczypiorek, papryczkę chilli.
- Przyszły chłodnik przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy na zimno z ulubionymi dodatkami np. ogórkami kiszonymi, koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.