Cloverlaf Rolls

Cloverlaf Rolls

                       Te smaczne bułeczki to przepis, jaki wybrała niedawno Amber do Weekendowej Piekarni. Pochodzi on z książki J.Hamelmana Bread:Book of Techniques and Recipes. Nie mam ostatnio czasu na pieczenie chlebów czy bułek, ale te bardzo mnie urzekły swoim wyglądem, więc postanowiłam zrobić. Pyszne wyszły, jednak najlepsze w dniu pieczenia, szybko robią się twarde, więc najlepiej zjadać je od razu. A jak nie to zawsze można odgrzać w mikrofalówce ;) Nie wiem, dlaczego, ale mi nie wyszły takie ładne koniczynki ;-)

Zdjęcie - Cloverlaf Rolls  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*500g mąki pszennej
*230g wody
*1 duże jajko
*40g miękkiego masła
*2 łyżki cukru
*3 łyżki mleka w proszku
*2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać, aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ja wyrabiałam ręcznie.
Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części. Z każdego kawałka uformować kulkę.
Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem, ja wyłożyłam papilotkami do muffin. W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Cloverlaf Rolls  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cloverlaf Rolls  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów