Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

4 sierpnia 2023 Zdjęcie - Clafoutis z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczny francuski przysmak. To jeden z najłatwiejszych deserów.

Clafoutis z czereśniami przygotujesz w 15 minut, wystarczą jajka, mąka, cukier i czereśnie.

Deser można przygotować także z innymi owocami, ale muszą być swieże.

Mało wysiłku, a wynik rewelacyjny, bowiem smakuje doskonale. Moje dzieci go uwielbiają !

Zdjęcie - Clafoutis z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiClafoutis z czereśniami

Składniki na clafoutis z czereśniami:

  • 250 g czeresni swieżych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kwasnej smietany 18%
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Clafoutis z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiClafoutis z czereśniami Zdjęcie - Clafoutis z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiClafoutis z czereśniami

Jak wykonać clafoutis z czereśniami?

Jajka z solą i cukrem lekko ubić, dodać mleko, smietanę i ekstrakt migdałowy, wymieszać.

Mąkę przesiać i wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej i wymieszać krótko do połączenia się składników.

Z czeresni usunąć pestki i ogonki, ułożyć brzuszkami do góry w naczyniu ceramicznym, wysmarowanym masłem.

Wlać delikatnie płynną masę. Piec w 170’C przez 40 minut lub do zarumienienia.

Clafoutis z czereśniami podawać na ciepło w naczyniu, w którym się piekł i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Clafoutis z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiClafoutis z czereśniami

 

Kategorie przepisów