Clafoutis z czereśniami
4 sierpnia 2023
Klasyczny francuski przysmak. To jeden z najłatwiejszych deserów.
Clafoutis z czereśniami przygotujesz w 15 minut, wystarczą jajka, mąka, cukier i czereśnie.
Deser można przygotować także z innymi owocami, ale muszą być swieże.
Mało wysiłku, a wynik rewelacyjny, bowiem smakuje doskonale. Moje dzieci go uwielbiają !
Clafoutis z czereśniami
Składniki na clafoutis z czereśniami:
- 250 g czeresni swieżych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kwasnej smietany 18%
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Clafoutis z czereśniami Clafoutis z czereśniami
Jak wykonać clafoutis z czereśniami?
Jajka z solą i cukrem lekko ubić, dodać mleko, smietanę i ekstrakt migdałowy, wymieszać.
Mąkę przesiać i wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej i wymieszać krótko do połączenia się składników.
Z czeresni usunąć pestki i ogonki, ułożyć brzuszkami do góry w naczyniu ceramicznym, wysmarowanym masłem.
Wlać delikatnie płynną masę. Piec w 170’C przez 40 minut lub do zarumienienia.
Clafoutis z czereśniami podawać na ciepło w naczyniu, w którym się piekł i posypać cukrem pudrem.
Clafoutis z czereśniami