Cinnamon streusel buttermilk coffee cake
To ciasto nie jest kawowe jakby sugerowała nazwa, to ciasto do kawy, a przepis pochodzi od Evenki. Smaczne, z mocno wyczuwalną nutą cynamonu. Kruszonka z orzechami fajnie chrupie, a całe ciasto jest wilgotne i miękkie. Polewę, którą widzicie na cieście można spokojnie pominąć, to mój dodatek, który pozostał z robienia innego ciacha. Całość świetna, bardzo nam smakowało, polecam :) Ze względu na orzechową, chrupką kruszonkę dołączam ciasto do Orzechowego Tygodnia, który organizuje Ela.
Składniki:
*1 szkl. brązowego cukru
*1/2 szkl. białego cukru
*2 szkl. mąki
*1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
*15 dag masła lub margaryny
*1/2 szkl. siekanych 'pecanów' (dałam włoskie orzechy)
*1 łyżeczka cynamonu
*1 duże jajko
*1 szkl. maślanki
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*1 płaska łyżeczka sody
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać cukry , mąkę , gałkę muszkatołową i rozpuszczone , ale nie gorące masło. Z tego nadebrać 1 szklankę mieszaniny i wsypać do drugiej miski. Dodać cynamon , orzechy , wymieszać.
Do pozostałej masy dodać roztrzepane jajko , maślankę , proszek do pieczenia i sodę , dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 23 cm , wierzch posypać cynamonowo-orzechową kruszonką. Piec w temp. 180 st. około 40 minut. Przed wyjęciem z formy studzić co najmniej 20 minut.
Smacznego :)