Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

No! Są! Tak jak obiecałam!

Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.

Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon. Po jednym kęsie nie można się oderwać! Wielbiciele cynamonu z całą pewnością będą zachwyceni!

A Ci , którzy od niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;)

Polecam!

Zdjęcie - Cinnamon rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

( 6-8 szt )

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* cynamon – 3 łyżki

* miękkie masło – ok. 100 g

* cukier brązowy – 3/4 szkl

Zdjęcie - Cinnamon rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto wyrabiamy  następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )

Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.

Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut.

Gotowe!

Smacznego!

 Zdjęcie - Cinnamon rolls - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów