Cinnamon rolls
No! Są! Tak jak obiecałam!
Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.
Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon. Po jednym kęsie nie można się oderwać! Wielbiciele cynamonu z całą pewnością będą zachwyceni!
A Ci , którzy od niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;)
Polecam!
SKŁADNIKI :
( 6-8 szt )
ROZCZYN:
* drożdże – 30 g
* cukier – 25 g
* mąka pszenna – 50 g
* mleko – 150 ml
CIASTO :
* mąka pszenna – ok. 350 g
* cukier – 25 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 100 g
* żółtko – 1 szt
NADZIENIE:
* cynamon – 3 łyżki
* miękkie masło – ok. 100 g
* cukier brązowy – 3/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )
Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.
Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut.
Gotowe!
Smacznego!