Cinnamon & Coconut Bread

Cinnamon & Coconut Bread

Zdjęcie - Cinnamon & Coconut Bread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moją pierwszą propozycją do Orzechowego Tygodnia Poleczki i Eli jest ciasto cynamonowo kokosowe nazywane chlebkiem. Ciasto bardzo spodobało mi się u Kasi z bloga Gotuję bo Lubię. Przepis czekał sobie spokojnie w kolejce, aż się doczekał;) Właściwie robiłam je identycznie jak Kasia, zmieniając tylko część mleka na mleczko kokosowe. Ciasto wyszło pyszne, aromatyczne, mięciutkie, pełne cynamonowo - kokosowego smaku i zapachu:) Polecam do popołudniowej kawki:)

Zdjęcie - Cinnamon & Coconut Bread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jajka

*300 ml mleka (dałam pół na pół z mleczkiem kokosowym)

*1 łyżka ekstraktu z wanilii

*350 g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cynamonu

*250 g cukru

*150 g wiórek kokosowych

*80 g topionego masła

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kokosem. Jajka ubić z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Mąkę połączyć z kokosem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy mleczno jajecznej cały czas miksując. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Piec ok. 1 godziny, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już suche.

Smacznego :)

Zdjęcie - Cinnamon & Coconut Bread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cinnamon & Coconut Bread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów