Ciecierzyca z papryką i porem

Ciecierzyca z papryką i porem
przepis:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

czerwona papryka

por

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

2 łyżki mąki z ciecierzycy

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

150 ml śmietany 30% lub mleka kokosowego

Por pokroić w krążki.

Z papryki usunąć nasiona i pokroić ją w paski.

Na rozgrzanym oleju zeszklić por, dodać paprykę i chwilę smażyć razem.

Dodać ciecierzycę, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i tymianek.

Podlać niewielką ilością wody i gotować do momentu aż papryka będzie miękka.

Następnie dodać mąkę z ciecierzycy, ponownie zagotować i na koniec dodać śmietanę.

Podawać z ryżem.

Zdjęcie - Ciecierzyca z papryką i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów