Ciecierzówka jak ... grochówka!
Ostatnio mam fazę na ciecierzycę i postanowiłam ugotować z niej zupę - nie byle jaką, bo... ciecierzówkę - od grochówkę;)
Nie wiedziałam czego się spodziewać, smak i struktura zupy zupełnie mnie zaskoczyła, ciecierzyca przyjemnie chrupie i powoduje, że jedzenie tej zupy trwa dłużej niż w przypadku grochówki.
Jest pyszna, rozgrzewająca i cudownie sycąca - szczególnie na tą porę roku, polecam i jestem dumna z mojego przepisu.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji: =
Nie wiedziałam czego się spodziewać, smak i struktura zupy zupełnie mnie zaskoczyła, ciecierzyca przyjemnie chrupie i powoduje, że jedzenie tej zupy trwa dłużej niż w przypadku grochówki.
Jest pyszna, rozgrzewająca i cudownie sycąca - szczególnie na tą porę roku, polecam i jestem dumna z mojego przepisu.
Składniki:
- 400 g suchych ziaren ciecierzycy
- 300 g żeberek wieprzowych
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g kiełbasy - użyłam śląskiej
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- 4-5 ziemniaków
- 3-4 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- ciecierzycę opłukać i namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody i pozostawić na noc (na około 12 godzin)
- następnego dnia gotować ją w tej samej wodzie, dokładając tylko żeberka- około 1 godziny, zebrać powstały "szum", żeberka po ugotowaniu wyjąć, ostudzić i obrać mięso z kości
- warzywa: marchew, pietruszkę, seler - obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do garnka z gotującą się ciecierzycą
- ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę i też dodać, gotować aż do ich miękkości - około 15 minut
- w tym czasie pokroić boczek w kostkę i wysmażyć na patelni, dodać do gotującej się ciecierzycy z warzywami
- kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć na wytopionym tłuszczu z boczku, całość przełożyć do garnka, dodać mięso z żeberek
- rozpuścić masło na patelni, pokroić drobno cebulę i zeszklić na złoto
- podsypać mąką i chwilkę przesmażyć, dodać do garnka, zagotować
- na sam koniec dodać majeranek i jak mamy czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji: =