Ciasto Zebra mamy Barbary

Ciasto Zebra mamy Barbary
Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Zebra mamy Barbary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier lub zapach waniliowy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie

Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i ubijaj dalej. Dodaj resztę składników, zostawiając 2 łyżki mąki "na później" i wymieszaj dokładnie. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj 2 łyżki kakao,a do drugiej - 2 łyżki mąki. Każdą dokładnie wymieszaj. Na środek tortownicy wlewaj na przemian trochę, np. 3 - 4 łyżki ciasta jasnego i mniej więcej tyle samo - ciasta ciemnego. Po wylaniu całego ciasta blaszkę wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 - 55 minut w 160 st. C (z termoobiegiem).

Po przestudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Ciasto możesz przygotować również nieco szybciej: w jednej misce połącz składniki płynne, w drugiej - sypkie. Do mokrych wsyp suche i wymieszaj, dalej postępuj zgodnie z wcześniejszym opisem.

Możesz dokonać jeszcze jednej zmiany i zwykłą wodę zastąpić wodą gazowaną.


Historia przepisu z szuflady mamy pani Barbary:

"Jest to przepis, który ma ponad 35 lat i tradycję rodzinną. Moja mama tym ciastem uwiodła mojego tatę, a on do dzisiaj wspomina, jak to w czasach kiedy się z nią spotykał, mama piekła tylko ten placek. Zawsze kiedy do niej przyjeżdżał częstowała go właśnie Zebrą. Ponieważ moja mama umiała tylko Zebrę upiec dobrze dlatego tak często ją robiła. Ja natomiast już jako mała dziewczynka pamiętam, że był to pierwszy placek jaki upiekłam sama. Pomimo iż były przypadki kiedy mi nie wychodził, to i tak często go robiłam i piekę nadal. I podobnie jak moja mama częstowałam nim mojego chłopaka, narzeczonego a teraz już męża :) On uwielbia moją Zebrę. Twierdzi że jest to placek najlepszy i zawsze przypomina mu czasy naszego narzeczeństwa i jego dzieciństwo (jego mama też go często robiła :)) Moje dzieci również uwielbiają to ciasto. Przepis chociaż ma wiele lat i jest już trochę zniszczony, służy w mojej rodzinie bardzo dobrze. Mój mąż i dzieci zajadają się nim niemal w każdy weekend :)"


Kategorie przepisów