Ciasto ze śliwkami
Zwykle późnym latem piecze się ciasto ze śliwkami, wtedy są dojrzałe sliwki węgierki czy renklody.
Wspaniałe, aromatyczne placki piekły nasze babcie, bo to było najprostsze i najtańsze ciasto do zrobienia. Piekły je zazwyczaj na drożdżach, były lekkie i puszyste.
Ja zachęcam do wykonania ucieranego ciasta ze sliwkami, słodkiego o niepowtarzalnym, orzeźwiającym smaku. Jest nie tylko słodkie, ale wilgotne i bardzo mięciutkie.
Składniki na ciasto ze śliwkami:
500 g sliwek węgierek lub renklody
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju kujawskiego
1/4 szklanki mleka lub maslanki
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta ze śliwkami:
Jajka utrzeć z cukrami do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Wlać olej kujawski i maslankę lub mleko, wymieszać.
Mąkę z proszkiem i solą przesiać dodać do utartej masy.
Wymieszać do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Sliwki przekroić na połówki lub ćwiartki usunąć pestki.
Wymieszać z cynamonem.
Ułożyć na wierzchu ciasta brzuszkami do dołu.
Piec w 180'C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto ze śliwkami jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Podawać ostudzone.
Smacznego !