Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwykle późnym latem piecze się ciasto ze śliwkami, wtedy są dojrzałe sliwki węgierki czy renklody.

Wspaniałe, aromatyczne placki piekły nasze babcie, bo to było najprostsze i najtańsze ciasto do zrobienia. Piekły je zazwyczaj na drożdżach, były lekkie i puszyste.

Ja zachęcam do wykonania ucieranego ciasta ze sliwkami, słodkiego o niepowtarzalnym, orzeźwiającym smaku. Jest nie tylko słodkie, ale wilgotne i bardzo mięciutkie.

 

Składniki na ciasto ze śliwkami:

500 g sliwek węgierek lub renklody

1 łyżeczka cynamonu

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/4 szklanki oleju kujawskiego

1/4 szklanki mleka lub maslanki

cukier puder do posypania

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

Jajka utrzeć z cukrami do otrzymania jasnej, puszystej masy.

Wlać olej kujawski i maslankę lub mleko, wymieszać.

Mąkę z proszkiem i solą przesiać dodać do utartej masy.

Wymieszać do połączenia się składników.

Formę do pieczenia o wymiarach 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Sliwki przekroić na połówki lub ćwiartki usunąć pestki.

Wymieszać z cynamonem.

Ułożyć na wierzchu ciasta brzuszkami do dołu.

Piec w 180'C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto ze śliwkami jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Podawać ostudzone.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów