Ciasto ze śliwkami
Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę.
Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami.
Składniki na ciasto:150 g masła
3 jajka
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona.
Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)