Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę.

Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

150 g masła
3 jajka
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

Ciasto ze śliwkami – jak to zrobić?

Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów