Ciasto z truskawkami i galaretką
To ciasto powstało na bazie przepisu, który w swoim programie pokazywała Ewa Wachowicz. Musiałam je jednak trochę zmodyfikować bo znowu biszkopt bardzo mi wyrósł. Przekroiłam go więc na pół i przełożyłam masą i truskawkami. Masa z kwaśnej śmietany wyszła bardzo dobra i świenie łączyła się z owocami. Jest to chyba moja ostatnia propozycja na truskawkowy sezon, bo już czekają jagody:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na masę:
- 1 śmietana 18% (400 g)
- 6 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- galaretka owocowa
- truskawki
Śmietanę, żółtka podgrzewać ubijając, az masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo - żółtkową, zmiksować.
Przekrojony biszkopt nasączyć dowolnym nasączem ( u mnie woda, cukier, sok z cytryny, spirytus), posmarować masą, ułożyć truskawki, przykryć druga połową biszkoptu, znowu nasączyć, cienko posmarować masą, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)