Ciasto z truskawkami i galaretką

To ciasto powstało na bazie przepisu, który w swoim programie pokazywała Ewa Wachowicz. Musiałam je jednak trochę zmodyfikować bo znowu biszkopt bardzo mi wyrósł. Przekroiłam  go więc  na pół i przełożyłam masą i truskawkami. Masa z kwaśnej śmietany wyszła bardzo dobra i świenie łączyła się z owocami. Jest to chyba moja ostatnia propozycja na truskawkowy sezon, bo już czekają jagody:)

Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i  galaretką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

  • 1 śmietana 18% (400 g)
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • galaretka owocowa
  • truskawki

Śmietanę, żółtka podgrzewać ubijając, az masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo - żółtkową, zmiksować.

Przekrojony biszkopt nasączyć dowolnym nasączem ( u mnie woda, cukier, sok z cytryny, spirytus), posmarować masą, ułożyć truskawki, przykryć druga połową biszkoptu, znowu nasączyć, cienko posmarować masą, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy