Ciasto z ricottą z Avenzy
... czyli Dolce alla ricotta di Avenza! Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam: ani to ciasto, ani sernik ... Jedno jest pewne - jest pyszne! Bardzo kremowe, rozpływające się w ustach ... No i pięknie wygląda w przekroju ;)
Składniki (okrągła forma o średnicy ok. 24 cm):
Ciasto:470 gr mąki + mąka do podsypywania, szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 jajka, 150 gr cukru, 200 gr masła, otarta skórka z jednej cytryny, cukier puder do posypania
Nadzienie: 400 gr ricotty, 80 gr zmielonych migdałów, 80 gr cukru pudru, kieliszek brandy, 1 jajko
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Ubić jajka z cukrem, dodać stopione masło i skórkę z cytryny.
Połączyć z mąką i zagnieść aż powstanie gładka masa (*ciasto nie będzie zbyt gęste i zbite). Rozwałkować na mniejszy i większy krążek. Dużym wyłożyć dno i brzegi formy.
Zrobić nadzienie: połączyć wszystkie składniki. Wyłożyć nim formę z ciastem i przykryć mniejszym krążkiem ciasta, posklejać brzegi.
Piec 40 min w 180 stopniach. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Bazowałam na przepisie z magazynu "Kuchnia" nr 5/2010, ale pozmieniałam proporcje i niektóre składniki *Oryginał: Ciasto: 400 gr mąki, szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 jajka, 150 gr cukru, 180-200 gr masła, otarta skórka z jednej cytryny, cukier puder do posypania.Nadzienie: 500 gr ricotty, 100 gr orzechów piniowych, 100 gr cukru, kieliszek rumu, 1 jajko**początkowo dałam 400 gr mąki, ale okazało się zdecydowanie za mało