Ciasto z rabarbarem
Kocham maj za szparagi i za rabarbar:-) Czekam na ten okres cały rok i wykorzystuję te produkty na maksa. Za kompot rabarbarowy dałabym się pokroić - nie ma sobie równego. Tym razem łodygi wylądowały w najprostszym babkowym cieście. Dla mnie bomba. Można dorzucić również truskawki. Z rabarbarem tworzą duet doskonały.
Składniki:
- około 500 g łodyg rabarbaru ( + kilka truskawek),
- 4 jajka,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
+ cukier puder do posypania. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem. Powoli wlewać po jednym żółtku cały czas miksując. Wlać olej porcjami. Na sam koniec wsypać i wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na wierzch pocięty rabarbar i ewentualnie truskawki. Docisnąć lekko owoce. Włożyć do nagrzanego do 180 stop. C. Piec około 1 h do suchego patyczka. Wyciągnąć z blachy i ostudzić. Posypać przed podaniem cukrem pudrem.