Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kocham maj za szparagi i za rabarbar:-) Czekam na ten okres cały rok i wykorzystuję te produkty na maksa. Za kompot rabarbarowy dałabym się pokroić - nie ma sobie równego. Tym razem łodygi wylądowały w najprostszym babkowym cieście. Dla mnie bomba. Można dorzucić również truskawki. Z rabarbarem tworzą duet doskonały.
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • około 500 g łodyg rabarbaru ( + kilka truskawek),
  • 4 jajka,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

+ cukier puder do posypania. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem. Powoli wlewać po jednym żółtku cały czas miksując. Wlać olej porcjami. Na sam koniec wsypać i wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na wierzch pocięty rabarbar i ewentualnie truskawki. Docisnąć lekko owoce. Włożyć do nagrzanego do 180 stop. C. Piec około 1 h do suchego patyczka. Wyciągnąć z blachy i ostudzić. Posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów