Ciasto z rabarbarem i ricottą

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To proste ciasto, do którego dodać możecie w zasadzie dowolne owoce. Ja postawiłam na rabarbar, bo sezon na niego w pełni.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poszłam na skróty i nie obrałam rabarbaru z włókien. Okazało się, że wcale nie trzeba tego robić, bo w cieście były w zasadzie niewyczuwalne, a pracy zawsze mniej :)

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek ma mało masła, mimo to (dzięki dodatkowi ricotty) jest przyjemnie lekki i wilgotny.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ok.15×25 cm.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • cukier - 1/3 szklanki
  • masło - 3 łyżki, miękkie
  • ricotta - 1/3 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • rabarbar - 2-3 łodygi
Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i ricottę, wymieszaj.

Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż w poprzek kawałki rabarbaru. Całość możesz dodatkowo posypać grubym cukrem lub płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy