Ciasto z pianką i galaretką

Zdjęcie - Ciasto z pianką i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W naszym domu jest to ulubione ciasto wszystkich. W letni, upalny dzień taki chłodny deser doskonale orzeźwia. Pamiętam je od zawsze. Mój brat tak sobie je upodobał, ze nawet "robiło" za torta na urodzinowych imprezach rodzinnych:-)
Zdjęcie - Ciasto z pianką i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: na biszkopt:

  • 5 jaj,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 szklanka maki krupczatki,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,

na piankę truskawkową:

  • 400ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa

+

  • około 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,

Przygotowanie:
Na biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do chwili gdy piana jest średnio gęsta. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy do wymieszania się składników. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodajemy partami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przelewamy do blaszki ( u mnie duża blaszka prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy wierzch. Pieczemy na złocisty kolor około 30-40 minut w 180 stop. C.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę do pianki w 200ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto wykładamy z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, ściągamy z niego papier. Gdy ciasto i galaretka do śmietany całkowicie ostygną, zabieramy się za robienie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy po kilka łyżek tężejącej galaretki i delikatnie, za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki, mieszamy do połączenia. Dodajemy galaretkę i mieszamy aż wszystkie składniki będę dokładnie połączone. Gotową masę przekładamy na ostudzony biszkopt, równo rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki, na około godzinę, aby masa lekko zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml gorącej wody. Po godzinie, ciasto z zastygniętą pianką truskawkową dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami i następnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na kolejne 2 godziny do całkowitego zastygnięcie galaretki, najlepiej na całą noc.
*Upieczony biszkopt można skropić wodą z cytryną lub herbatą przed położeniem pianki.



Przepisy z tych kategorii

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

Orkiszowy chleb cebulowy na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango
1

Jogurtowy sernik truskawkowy n…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Owsianka z truskawkami
1

Owsianka z truskawkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malinowo kokosowy deser

Malinowo kokosowy deser

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny

Kluski z truskawkami z nutą ba…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto izaura z truskawkami

Ciasto izaura z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake