Ciasto z pianką i galaretką
W naszym domu jest to ulubione ciasto wszystkich. W letni, upalny dzień taki chłodny deser doskonale orzeźwia. Pamiętam je od zawsze. Mój brat tak sobie je upodobał, ze nawet "robiło" za torta na urodzinowych imprezach rodzinnych:-)
Składniki: na biszkopt:
- 5 jaj,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 szklanka maki krupczatki,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
na piankę truskawkową:
- 400ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
+
- około 500g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
Przygotowanie:
Na biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do chwili gdy piana jest średnio gęsta. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy do wymieszania się składników. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodajemy partami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przelewamy do blaszki ( u mnie duża blaszka prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy wierzch. Pieczemy na złocisty kolor około 30-40 minut w 180 stop. C.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę do pianki w 200ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto wykładamy z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, ściągamy z niego papier. Gdy ciasto i galaretka do śmietany całkowicie ostygną, zabieramy się za robienie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy po kilka łyżek tężejącej galaretki i delikatnie, za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki, mieszamy do połączenia. Dodajemy galaretkę i mieszamy aż wszystkie składniki będę dokładnie połączone. Gotową masę przekładamy na ostudzony biszkopt, równo rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki, na około godzinę, aby masa lekko zastygła. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml gorącej wody. Po godzinie, ciasto z zastygniętą pianką truskawkową dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami i następnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na kolejne 2 godziny do całkowitego zastygnięcie galaretki, najlepiej na całą noc.
*Upieczony biszkopt można skropić wodą z cytryną lub herbatą przed położeniem pianki.