Ciasto z owocami i galaretką

Ciasto z owocami i galaretką
Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 ml gorącej wody
  • 400 g mieszanych owoców – mandarynek i ananasa z puszki (mogą być też inne)
  • 150 g drobnego cukru
  • 130 g mąki tortowej
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 80 ml mleka
  • 25 g kakao
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160°C (z termoobiegiem).


Olej, mleko, połowę cukru i kakao podgrzewać do rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Odstawić do wystudzenia.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić na bok.


Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną pianę. Cały czas miksując, wlać przestudzoną kakaową mieszankę. Na koniec dodać mąkę, krótko wymieszać.


Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). W połowie pieczenia zwiększyć temperaturę do 170°C.


Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Może trochę opaść, ale nie wpłynie to na efekt końcowy.


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na bok. Owoce osączyć na sitku z syropu (125 ml zachować na później).


Wystudzone ciasto nasączyć zachowanym syropem. Na wierzchu ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów