Ciasto z nektarynkami i cytrynową nutą
To jedno z najprostszych ciast, jakie robiłam do tej pory. Wszystkie składniki wystarczy po prostu razem zmiksować. Do tego nektarynki i otrzymujemy pyszne, mięciutkie i wilgotne ciasto na deser.
Przepis znalazłam u Atin. Gorąco polecam :)
CIASTO Z NEKTARYNKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ
1 i ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru,
2 jajka,
¾ szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
skórka starta z połowy cytryny,
3 nektarynki,
ewentualnie kilka kropel aromatu śmietankowego,
+ cukier puder do posypania
Wszystkie składniki (poza nektarynkami) włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę (ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników). Nektarynki obrać, przekroić na połówki, wyjąć pestki i drobno pokroić. Połowę wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (24 cm też będzie OK.) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię i ułożyć pozostałe owoce. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (nie powinien być oblepiony ciastem).
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam u Atin. Gorąco polecam :)
CIASTO Z NEKTARYNKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ
1 i ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru,
2 jajka,
¾ szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
skórka starta z połowy cytryny,
3 nektarynki,
ewentualnie kilka kropel aromatu śmietankowego,
+ cukier puder do posypania
Wszystkie składniki (poza nektarynkami) włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę (ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników). Nektarynki obrać, przekroić na połówki, wyjąć pestki i drobno pokroić. Połowę wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (24 cm też będzie OK.) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię i ułożyć pozostałe owoce. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (nie powinien być oblepiony ciastem).
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.