Ciasto z musem dyniowym
Przepis na ciasto pochodzi z bloga "Z piekarnika i nie tylko"(klik, klik) Ja składniki podwoiłam, bo miałam dużą formę i tak świetnie wyglądało u autorki bloga, że zaryzykowałam;) Wyszło pyszne:) Śladem autorki przepisu, dodałam więcej cynamonu i przyprawy do piernika.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka musu z dyni
1 szklanka oleju
dodatkowo:
pestki z dyni
polewa czekoladowa
Wszystkie suche składniki takie jak: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon, przyprawa do piernika i sól połączyć razem. Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać olej a następnie mus dyniowy, wymieszać. Do masy dodać resztę suchych składników i ponownie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec przez około 40 do 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po upływie 40 minut.
Na przestudzone ciasto wlać polewę czekoladową i udekorować obranymi pestkami dyni.