Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Kuszą na straganach i w warzywniakach rumianą skórką, miękkim miąższem i słodkim smakiem. Nie wiem czy wiecie, ale morele to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Zawarte w nich składniki odżywcze są antidotum na wiele dolegliwości. Pomarańczowo-żółtą barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem. Są też bogate w wiele witamin i minerałów, jak choćby żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy B, C, PP i błonnik oczywiście. Doskonale smakują na surowo i w takiej formie są najzdrowsze, ale także suszone i w przetworach. Nadają się na dżemy, konfitury i kompoty. Ja w tym roku nie skusiłam się na przygotowanie przetworów, jakoś nie miałam na to czasu:/, za to często zajadamy się nimi na surowo lub lądują w prostym cieście, takim jak w przepisie poniżej. Doskonały, bo nieskomplikowany deser na weekend. Polecam!
Zdjęcie - Ciasto z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
(blaszka 35x24 cm)
350 g mąki pszennej
200 ml oleju rzepakowego
150 g cukru
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
700 g moreli
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą olej, jajka, pastę waniliową. W drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Łączymy ze sobą zawartość obydwu misek i mieszamy do połączenia się składników.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Morele myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i skórką do dołu układamy na cieście. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy około 45 minut.


Zdjęcie - Ciasto z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów