Ciasto z malinami
Pyszne, mięciutkie ciasto z malinami na maslance i oleju. Przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem zajmuje ok. godziny.
Można go podawać z lodami lub bitą smietaną albo uraczyć się nim bez dodatków, popijając herbatą.
Najlepsze ciasto z malinami smakuje wybornie i jest doskonałe na niedzielne spotkania w gronie przyjaciół do popołudniowej herbatki.
Składniki:
200 g mąki pszennej lub tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
1/2 szklanki maslanki /w temp. pokojowej/
1/4 szklanki oleju roslinnego
250 g swieżych malin
Składniki do dekoracji:
65 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
owoce swieże
listki mięty
Wykonanie:
Jajka ubić lub zmiksować z cukrem i wanilią oraz solą na jasną puszystą masę.
Wlać oliwę nie przerywając miksowania.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Dodać do masy jajecznej na dwa razy na przemian z maslanką.
Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Maliny obtoczyć w mące, kilka zostawić do dekoracji.
Formę keksową o wymiarach /25x13 cm/ lub podobnych wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta przelać do formy i rozłożyć połowę malin, następnie dodać pozostałe ciasto i ułożyć lekko wciskając pozostałe maliny.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawić ciasto z malinami na 5 minut po czym wyjąć z formy do wystudzenia.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
Polać wierzch ciasta z malinami, udekorować swieżymi owocami i listkami mięty. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !