Ciasto z malinami i budyniem

Ciasto z malinami i budyniem

Dziś przedstawiam pomysł na deser. Łatwe ciasto z malinami i budyniem na pewno dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych, szczególnie z pyszną kawką w komplecie:) Zainspirowałam się przepisem z kultowego już bloga Kwestia Smaku, dokonałam tylko nieznacznych zmian kosmetycznych. Maliny może nie są teraz w sezonie, jednak można użyć tych mrożonych i efekt też jest pyszny. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z malinami i budyniem

(blaszka 20 x 30 cm)

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy (37 lub 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka

Składniki na owoce:

  • 600 g malin
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania ciasta, umieść w misie miksera przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksuj końcówką do ciast (hak) na wolnych obrotach.
  2. Dodaj jajka i mieszaj do powstania jednolitego ciasta. Następnie podziel je na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  3. Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dodając cukier.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
  5. Jedną częścią ciasta wylep spód blaszki i wstaw ją ponownie do lodówki.
  6. Maliny wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Na spód z ciasta włóż budyń, następnie równomiernie maliny i na wierzch zetrzyj na grubych oczkach drugą połowę ciasta.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Raspberry pudding cake

(20 x 30 cm baking pan)

Ingredients:

  • 1 instant vanilla pudding (37 g or 40)
  • 3 tablespoons sugar
  • powdered sugar for serving

Ingredients for the dough:

  • 450 g all-purpose
  • 1 1/2 teaspoons of baking powder
  • 3/4 cup of sugar
  • 2 tablespoons vanilla sugar
  • 250 g butter
  • 2 eggs

Ingredients for the fruit:

  • 600 g fresh or frozen raspberries
  • 1/4 cup potato flour
  • 1/3 cup sugar

Preparation:

  1. To prepare the dough, in bowl of stand mixer mix the flour, baking powder, sugar, baking powder, vanilla sugar, cut into cubes cold butter. Add the eggs and mix just until dough comes together and form a ball. Then divide them into 2 parts, wrap in cling film and place to make refrigerators.
  2. Cook the pudding according to the package directions adding sugar at the end.
  3. Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan (20×30 cm) or line with baking paper.
  4. Remove the dough from the refrigerator, place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it, if you like, and place in refrigerator.
  5. Mix raspberries with potato flour and sugar. Spread pudding on prepared dough, next add respberries in even layer and grate second ball of the dough on top.
  6. Bake for about 45 minutes, or until golden brown. Sprinkle with powdered sugar and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów