Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z kremem cytrynowym
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedługo Dzień Mamy, warto by więc zaskoczyć ukochana Mamę czymś szczególnym (niezbyt przy tym trudnym, a jednak robiącym wrażenie:). Już przychodzę z pomocą i przepisem na wyśmienite ciasto o lekko cytrynowym aromacie, na którego wierzchu nałożyłam krem na bazie mascarpone i cudownie kwaskowatego kremu “lemon curd“.

Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co to jest Lemon Curd? Przepis - Wydrukuj przepis

Wspomniany “lemon curd” to brytyjski krem cytrynowy przygotowany na bazie jajek i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest po prostu obłędnie pyszny, bo w niesamowity sposób łączy w sobie kwaskowaty smak cytrusów ze słodyczą. Dodany do mlecznego serka mascarpone tworzy związek wprost idealny! Oczywiście możecie mieszać oba te składniki w dowolnych proporcjach, polecam jednak zastosować mniej więcej zasadę 1:1, czyli dodawać tyle mascarpone co lemon curd’u.

Jeśli macie dobre delikatesy gdzieś pod ręką, zapewne kupicie w nich słoiczek “lemon curd“. Szczerze jednak polecam przygotować go w domu- oto link do przepisu KLIK.

Uzupełnieniem tego wyjątkowego ciasta niech będą również lekko kwaskowate owoce takie jak truskawki czy maliny. I proszę, wyjątkowy torcik mamy gotowy!

Pamiętajcie proszę, by krem na wierzch ciasta nakładać dopiero, gdy biszkopt będzie już ZUPEŁNIE ostudzony, w przeciwnym razie całość nie utrzyma się i spłynie z placka.

Z podanych proporcji upiekłam ciasto  w foremce o średnicy ok. 25 cm.

Z powodzeniem możecie upiec ciasto dzień wcześniej (przechować owinięte w folii lub w szczelnym pojemniku)leko, a przed podaniem ozdobić je kremem i owocami.

Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • masło - 200 g, miękkie
  • cukier brązowy - 180 g
  • jajko - 4 szt
  • skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
  • mąka pszenna - 225 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1/4 szklanki
  • Krem:
  • mascarpone - 100 g
  • lemon curd - ok. 100 g (link do przepisu poniżej)
  • świeże owoce - do ozdoby wierzchu np. truskawki
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

Przepis na Lemon Curd znajdziesz TU KLIK.

***

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Ciągle ubijając wbij kolejno jajka.
  3. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową oraz mleko.
  4. Wymieszaj.
  5. Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.
  7. Mascarpone zmiksuj z lemon curd na gładki krem.
  8. Krem cytrynowy nałóż na wierzch ciasta, ozdób świeżymi owocami.

Kategorie przepisów