Ciasto z kremem cytrynowym
Niedługo Dzień Mamy, warto by więc zaskoczyć ukochana Mamę czymś szczególnym (niezbyt przy tym trudnym, a jednak robiącym wrażenie:). Już przychodzę z pomocą i przepisem na wyśmienite ciasto o lekko cytrynowym aromacie, na którego wierzchu nałożyłam krem na bazie mascarpone i cudownie kwaskowatego kremu “lemon curd“.
Co to jest Lemon Curd? Przepis - Wydrukuj przepis
Wspomniany “lemon curd” to brytyjski krem cytrynowy przygotowany na bazie jajek i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest po prostu obłędnie pyszny, bo w niesamowity sposób łączy w sobie kwaskowaty smak cytrusów ze słodyczą. Dodany do mlecznego serka mascarpone tworzy związek wprost idealny! Oczywiście możecie mieszać oba te składniki w dowolnych proporcjach, polecam jednak zastosować mniej więcej zasadę 1:1, czyli dodawać tyle mascarpone co lemon curd’u.
Jeśli macie dobre delikatesy gdzieś pod ręką, zapewne kupicie w nich słoiczek “lemon curd“. Szczerze jednak polecam przygotować go w domu- oto link do przepisu KLIK.
Uzupełnieniem tego wyjątkowego ciasta niech będą również lekko kwaskowate owoce takie jak truskawki czy maliny. I proszę, wyjątkowy torcik mamy gotowy!
Pamiętajcie proszę, by krem na wierzch ciasta nakładać dopiero, gdy biszkopt będzie już ZUPEŁNIE ostudzony, w przeciwnym razie całość nie utrzyma się i spłynie z placka.
Z podanych proporcji upiekłam ciasto w foremce o średnicy ok. 25 cm.
Z powodzeniem możecie upiec ciasto dzień wcześniej (przechować owinięte w folii lub w szczelnym pojemniku)leko, a przed podaniem ozdobić je kremem i owocami.
Składniki:- masło - 200 g, miękkie
- cukier brązowy - 180 g
- jajko - 4 szt
- skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
- mąka pszenna - 225 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1/4 szklanki
- Krem:
- mascarpone - 100 g
- lemon curd - ok. 100 g (link do przepisu poniżej)
- świeże owoce - do ozdoby wierzchu np. truskawki
Przepis na Lemon Curd znajdziesz TU KLIK.
***
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Ciągle ubijając wbij kolejno jajka.
- Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową oraz mleko.
- Wymieszaj.
- Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.
- Mascarpone zmiksuj z lemon curd na gładki krem.
- Krem cytrynowy nałóż na wierzch ciasta, ozdób świeżymi owocami.