Ciasto z jeżynami i kruszonką
Zapraszam na bardzo letnie, jeżynowe ciasto z kokosową kruszonką.Takie nafaszerowane owocami ciasta lubimy najbardziej. Zreszta jak co roku plony jeżyn z wlasnego ogrodu sa imponujace, a w tym roku wyjatkowo wczesne. Spód zrobilam z mąki orkiszowej z dodatkiem mąki gryczanej. Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej. Ciasto jest dość zwarte i ladnie sie porcjuje. Smak jeżyny i kokosa doskonale harmonizuja ze sobą.
Skladniki na spod:
150 g maki jasnej orkiszowejM-630
100 g maki gryczanej
125 g masla
2 lyzki cukru trzcinowego Muscowado
1 jajko
Nałożenie owocowe:
750 g jezyn
2-3 lyzki cukru
1 budyn waniliowy
1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej
100 ml wody
Skladniki na kruszonke kokosowa:
50 g maki orkiszowej jasnej
50 g wiorkow kokosowych
50 g cukru trzcinowego
50 g masla
Wykonanie:
- skladniki na kruchy spod,zagniesc,owinac w folia i odlozyc na 30 minut do lodowki
- jezyny oplukac,odszypulkowac umiescic w szerokim rondlu z 2-3 lyzkami cukru.Pogrzewac kilka minut,az puszcza caly sok.Nie rozgotowac. W 100 ml wody rozpuscic budyn i 1 lyzeczke maki ziemniaczanej.Wlac do gotujacych sie jezyn caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia
- dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem
- skladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami
- kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola
- na ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzic
- na owocach rozkruszyc kruszonke
- piec w 180°C 40-45 minut,do zezlocenia kruszonki
ZYCZE SMACZNEGO !