Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Pewnie nie raz naszła was ochota na jakieś pyszne ciasto… No, ale leń siedzący gdzieś w środku was marudził, że nie chce mu się nic piec, że wszystkie przepisy wymagają wiele pracy i czasu. Z drugiej strony łasuch krzyczał, chcę  zjeść ciasto i to szybko! Mam taki przepis, który rozwiąże ten problem, ciasto z jabłkami francuskie. Ciasto wygląda bardzo zwyczajnie, ale w smaku jest wyborne! Jednak najważniejszą sprawą jest to, że ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jest to ciasto, które można zakwalifikować do ciast ucieranych i wszystkie składniki do jego przygotowanie powinny być w temperaturze pokojowej! Drugą ważną sprawą jest to, aby nie napowietrzać ciasta podczas mieszania i to wszystko z ważnych wskazówek.

Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne wystarczy odrobina cukru pudru do podania lub gałka lodów waniliowych i deser gotowy. Jestem przekonana, że ciasto będzie smakowało wszystkim, którzy lubią jabłka.

Ciasto z jabłkami francuskie

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięciutki, wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne!

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 115 g masła (rozpuszczone)
  • 400 g jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki rumu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.

  2. Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.

  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.

  4. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis podejrzany tutaj.

Artykuł Ciasto z jabłkami francuskie pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto jabłkowe z cynamonem
2

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto niebo w gębie

Ciasto niebo w gębie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy z jabłkami bez drożdży
2

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z musem jabłkowym
2

Ciasto z musem jabłkowym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Puszysta szarlotka z jabłkami
4

Puszysta szarlotka z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Łabędzi puch z jabłkową galaretką

Łabędzi puch z jabłkową galare…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia