Ciasto z dyni
Poznajemy się dopiero z dynią. Jest ciekawa, duża, ma piękny kolor i jest taka inna, może więc dlatego pokazuje tak wiele swoich twarzy. Zupa z dyni jest przepyszna, jednak już ciasto jakoś mniej. Oczywiście to nie jej wina, a moich kubków smakowych. Ciasto dość ciężkie, może za dużo dyni dałam, chciałam być taka chojna hi hi ;) No cóż, kolor mi się podoba, bo taki słoneczny, więc prezentuję moje pierwsze dyniowe ciasto.
Przepis ze strony Super Expressu.
Składniki:
*2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej (a mnie sie pomyliło i dałam 3 szkl)
*1 szklanka cukru
*3 jaja
*3 łyżeczki cynamonu
*1 łyżeczka sody
*1 cukier waniliowy
*3 szklanki mąki
*1 szklanka oleju
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Wymieszać. Na końcu dodać startą dynię i wymieszać łyżką.
Wlać do formy (korzystałam z tortownicy o średnicy 23 cm) i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.