Ciasto z daktylami

Pyszne i zdrowe ciasto z daktylami, tartą marchewką i orzechami. Przepis bardzo szybki i prosty. Natomiast ciasto jest niesamowicie smaczne.

Ciasto z daktylami ma niesamowity smak dzięki dodaniu karmelu i prażonych orzechów włoskich.

Ciasto ma lekką konsystencję, puszyste i wilgotne. Czuć karmel i orzechy, natomiast marchewka zupełnie nie jest wyczuwalna. Kawałki daktyli w cieście nadają jeszcze większej słodyczy i podkręcają smak.

Gorzka czekolada nadaje wyrazistości i wzmacnia smak i aromat ciasta.

Ciasto z daktylami to rewelacyjny deser do wykonania dla dzieci, do pracy lub do przygotowania od zaraz dla gości. W jesienny czas idealnie pasuje do kubka herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babki.

Zdjęcie - Ciasto z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z DAKTYLAMI

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody, gorącej

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3/4 szklani oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka marchewki, tartej
  • 1 szklanka daktyli, pokrojonych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 25 g masła
  • 25 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy, aż zacznie być brązowy i wrzeć. Następnie powoli wlewamy gorącą wodę (uwaga bo po dodaniu wody cukier będzie mocno wrzał). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Drobno posiekane orzechy włoskie prażymy an suche patelni. Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel oraz wanilię. Marchewkę, daktyle i orzechy mieszamy z łyżeczką mąki i mieszamy dokładnie. Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
Keksówkę o wym. 10×20 cm lub podobną wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

Zdjęcie - Ciasto z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

Krucho-drożdżowa strucla z orz…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernik z marcepanem

Piernik z marcepanem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernik z orzechami i karmelem – przepis

Piernik z orzechami i karmelem…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Keks świąteczny
6

Keks świąteczny

upl upl
Niebo w gębie

Orzechowiec
7

Orzechowiec

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
1

Surówka z młodej kapusty, kala…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort z truskawkami i bitą śmietaną
1

Tort z truskawkami i bitą śmie…

food² food²
Food Square

Jogurtowiec z owocami bez pieczenia + film
1

Jogurtowiec z owocami bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sernik oreo z borówkami

Sernik oreo z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango

Jagielnik mango z nerkowcami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj