Ciasto z brzoskwiniami
W oryginale to ciasto wyglądało troszkę inaczej i zastanawiałam się , czy sposób wykonania ma tak istotne znaczenie (akurat w tym przypadku). Otóż przepis jest bardzo prosty , a ja jeszcze bardziej ułatwiłam sobie zadanie - zamiast część składników ubić w jednej misce , a drugą część osobno , to ubiłam w jednej misce , zmieniając tylko kolejność. Piekłam to ciasto dwa razy pod rząd (co niesłychanie rzadko mi się zdarza) , a to dlatego , że tak nam posmakowało , no i mało przy nim pracy. Jednak uparcie za każdym razem robiłam po swojemu , a dodatkowo zmniejszałam ilość proszku do pieczenia i cukru. Jeśli chodzi o cukier , to m-żonek uznał , że słodsza wersja była lepsza (co nie znaczy , że druga wersja była za mało słodka , bo jak na mój gust , wcale nie była) , a jeśli chodzi o proszek do pieczenia , to następnym razem dałabym tylko 1 łyżeczkę. Z 1,5 łyżki do 1 łyżeczki ? - ano właśnie tak , bo według mnie ciasto wyszło zbyt puszyste , przypominające zwykły biszkopt , tylko trochę bardziej wilgotne. Niemniej jednak zajadaliśmy się nim i za pierwszym i za drugim razem. Gdyby nie to zdjęcie oryginału , to pewnie uznałabym , że ciasto takie właśnie powinno być , a tak... za wszelką cenę dążę do tego "ideału" (który tak naprawdę może nie być lepszy w smaku , ale ja po prostu muszę to sprawdzić) , więc chyba niedługo będzie do trzech razy sztuka ;-)
Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Nadzienie:
- 3 duże brzoskwinie lub 1 puszka brzoskwiń (użyłam z puszki)
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam tylko 1/2 łyżeczki)
- 1/8 łyżeczki imbiru
Brzoskwinie obrać (te z puszki dobrze odsączyć) , pokroić w kostkę , posypać cynamonem i imbirem , wymieszać.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia (dałam zdecydowanie mniej - za pierwszym razem niepełną łyżkę , a za drugim ok. 1/2 łyżki)
- szczypta soli
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. cukru (dałam trochę mniej)
- 4 jajka
- 1/4 szkl. syropu z brzoskwiń
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Oddzielnie ubić olej z cukrem na kremową masę. W jeszcze jednej misce ubić jajka na jasną , pienistą masę , dodać syrop i wanilię. Wymieszać z masą olejową i jeszcze ubijać. Następnie wymieszać z mąką. Połowę ciasta wyłożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy z kominkiem (użyłam zwykłej kwadratowej). Posypać brzoskwiniami i zalać resztą ciasta. Piec 50-55 minut w temp. 160-180 st.C.