Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

 

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To mój ulubiony rodzaj ciasta, czyli szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne :) Może i mało to odkrywcze, ale przecież nikt nie lubi spędzać długich godzin przy kuchni!

Koniec lata to czas, gdy borówek mam prawdziwy wysyp (głównie dzięki krzaczkom na działce u Teściowej :). Borówki wspaniale nadają się jako dodatek do ciasta, bo nie są zbyt soczyste, nie ma więc większego ryzyka, że przygotujemy placek z zakalcem (choć tak, wiem, że zakalec bywa ulubiona częścią ciasta!).

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Do upieczenia ciasta z borówkami możecie wykorzystać także borówki mrożone, w takim wypadku nie rozmrażajcie ich przed nałożeniem na ciasto. Niech się spokojnie rozmrożą już na cieście, w piekarniku.

Moje ciasto z borówkami ma cytrynową nutę, to dzięki dodaniu do niego soku i skórki otartej z cytryny. Moim zdaniem cytrusowy aromat wspaniale pasuje do borówek, możecie jednak wykorzystać zamiennie cukier waniliowy lub esencję z wanilii, aby dodać do ciasta aromat.

Moje ciasto upiekłam w raczej niedużej, okrągłej foremce o średnicy ok. 21 cm.

Zdjęcie - Ciasto z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • borówki - ok. 1 szklanka
  • mleko - 1/2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka (użyłam trzcinowego)
  • jajko - 2 szt
  • masło - 70 g, miękkie
  • cytryna - 1 szt- 2 łyżki soku i otarta skórka

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.
  3. Dodaj sól, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
  4. Dodaj połowę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  5. Wlej mleko, zmiksuj.
  6. Dodaj resztę mąki, krótko połącz.
  7. Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu rozłóż owoce- borówki.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok.45 min.

Kategorie przepisów