Ciasto z borówkami
To mój ulubiony rodzaj ciasta, czyli szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne :) Może i mało to odkrywcze, ale przecież nikt nie lubi spędzać długich godzin przy kuchni!
Koniec lata to czas, gdy borówek mam prawdziwy wysyp (głównie dzięki krzaczkom na działce u Teściowej :). Borówki wspaniale nadają się jako dodatek do ciasta, bo nie są zbyt soczyste, nie ma więc większego ryzyka, że przygotujemy placek z zakalcem (choć tak, wiem, że zakalec bywa ulubiona częścią ciasta!).
Przepis - Wydrukuj przepis
Do upieczenia ciasta z borówkami możecie wykorzystać także borówki mrożone, w takim wypadku nie rozmrażajcie ich przed nałożeniem na ciasto. Niech się spokojnie rozmrożą już na cieście, w piekarniku.
Moje ciasto z borówkami ma cytrynową nutę, to dzięki dodaniu do niego soku i skórki otartej z cytryny. Moim zdaniem cytrusowy aromat wspaniale pasuje do borówek, możecie jednak wykorzystać zamiennie cukier waniliowy lub esencję z wanilii, aby dodać do ciasta aromat.
Moje ciasto upiekłam w raczej niedużej, okrągłej foremce o średnicy ok. 21 cm.
Składniki:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- borówki - ok. 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka (użyłam trzcinowego)
- jajko - 2 szt
- masło - 70 g, miękkie
- cytryna - 1 szt- 2 łyżki soku i otarta skórka
Przygotowanie:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.
- Dodaj sól, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
- Dodaj połowę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
- Wlej mleko, zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki, krótko połącz.
- Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozłóż owoce- borówki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok.45 min.