Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

Trwa sezon jagodowo - borówkowy, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych wspaniałych granatowych owoców obdarzonych cudownym zapachem i smakiem. Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie bardzo mi smakują i robiłam już z nimi muffiny, pierogi a teraz ciasto z przepisu Evenki. Powiem tylko, że ciasto bardzo smakowało mojemu Ukochanemu, który nie chce już słyszeć o muffinach (buuu...;) ).

Zdjęcie - Ciasto z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*175g masła

*175g drobnego cukru

*225g mąki

*3 jajka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*około 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*około 400g jagód lub borówek amerykańskich

*200g serka kremowego typu "Philadelphia", ja dałam ten co zawsze - gotowy do wypieków

*100g cukru pudru

Wykonanie:

Miękkie masło, cukier (175g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wanilię ubijać mikserem przez około 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany i ubić jeszcze przez chwilę. Wsypać połowę porcji borówek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto wyłożyć do okrągłej formy (22 cm średnicy), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić 10 minut, wyjąć z formy.

Serek ubić z cukrem pudrem oraz śmietaną na kremową masę. Wyłożyć ją na ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnię. Posypać pozostałymi borówkami.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od razu po zrobieniu (serek troszkę "uciekał").

Zdjęcie - Ciasto z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na następny dzień (i w innym oświetleniu) .

Kategorie przepisów